Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Vianočná štóla 3x inak

08.12.2023

Vianočnú štólu je potrebné piecť s predstihom, aby sa pred Vianocami dostatočne rozležala a jednotlivé chute a vône sa naplno prepojili. Ak sa chystáte štólu na tohtoročné Vianoce upiecť, je teda najvyšší čas. Ideálne sa totiž pečie 2-3 týždne pred Štedrým dňom.

Vianočná štóla 3x inak - tradičná, bezlepková a tvarohová

.

Drážďanská štóla

.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 120 g cukru, 370 g masla, 2,5 dl mlieka, 30 g čerstvého droždia, 100 g hrozienok, 100 g sekaných mandlí, 70 g kandizovaného citróna, 15 g kandizovaného pomaranča, citrónová kôra z jedného citróna, hnedý rum, soľ

.

Postup: Do misy dajte trochu múky, do stredu vytlačte jamku, pridajte droždie, trochu mlieka, cukor a vymiešajte ľahké cesto. Nechajte chvíľu nakysnúť a potom pridajte zvyšok múky, mlieka a na kúsky nakrájané maslo. Spracujte cesto a nechajte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. V miske zmiešajte zvyšné suroviny, pridajte do cesta a prehneťte. Nechajte ďalších 30 minút kysnúť. Z cesta vytvarujte štólu, dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v stredne vyhriatej rúre 40-50 minút. Nechajte vychladnúť a potom potrite rozpusteným maslom a obaľte v práškovom cukre.

.


.

Ako skladovať vianočnú štólu? 

Štólu nechajte poriadne vychladnúť. Potom ju zabaľte do celofánu alebo alobalu a dajte na chladné miesto.

.


.

Bezlepková štóla

.

Suroviny: 250 g bezlepkovej múky, 55 g cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 150 ml mlieka, 60 g masla, 1 vajce, 12 g čerstvého droždia, 1 dcl sladkého vína, štipka soli, 100 g hrozienok, 100 g kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry, 80 g sekaných orechov, kôra z citróna, mletý muškátový oriešok

.

Postup: Hrozienka prepláchnite a namočte cez noc do vína. Druhý deň ich vytlačte a zmiešajte s kandizovanou kôrou a orechami. Do misy nalejte vlažné mlieko, 2 lyžice vína z hrozienok, rozpustené maslo, vajcia a pridajte nadrobené droždie a všetky sypké suroviny. Spracujte cesto, pridajte zmes hrozienok, kandizovanú kôru, orechy a zapracujte do cesta. Nechajte vykysnúť. Z vykysnutého cesta vytvarujte štólu, vložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte kysnúť na teplom mieste. Pečte na 170 °C približne 35 minút. Upečenú potrite rozpusteným maslom a obaľte v zmesi klasického a vanilkového cukru. Túto štólu môžete piecť tesne pred Vianocami.

.


.

Ako dlho vydrží vianočná štóla? 

Správne uskladnená štóla vám vydrží aj mesiac.

.


.

Tvarohová štóla

.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g tučného tvarohu, 200 g masla, 180 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 150 g hrozienok, 100 g sekaných mandlí, 60 g kandizovaného ovocia, 3 lyžice rumu, 1 lyžička škorice + práškový cukor na posypanie, maslo na potretie

.

Postup: Múku preosejte do misy, pridajte kypriaci prášok, tvaroh, zmäknuté maslo, vajcia, cukor, rum škoricu a spracujte cesto. Do cesta potom zapracujte hrozienka, mandle a kandizované ovocie. Vytvarujte bochník a dajte na 30 minút odpočinúť. Na pomúčenej doske vytvorte štólu a pečte v rúre predhriatej na 180 °C dozlatista, približne 35 minút. Horúcu štólu potrite rozpusteným maslom a obaľte v cukre.

.


.

Kedy sa štóla podáva? 

Podľa tradície by sa mala začať konzumovať skôr ako po Štedrovečernej bohoslužbe, aby ochránila dom od chorôb.

.


.