Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Svätomartinské menu s chuťou zahraničných tradícií

13.11.2023

Sviatok svätého Martina sa oslavuje na veľa miestach na zemi a väčšinou je spájaný tiež s tradičnými pokrmami. Rovnako ako u nás vo väčšine zemí hrá hlavnú rolu hus, ktorá sa zapíja ako inak ako mladým vínom. Poďte s nami ochutnať výber tradičných pochúťok, ktoré nesmú chýbať na svätomartinskej tabuli za hranicami nášho štátu.

Suroviny: 1 hus, mlieko, soľ

.

Postup: Deň vopred hus poriadne nasoľte zvonku i zvnútra dvoma plnými dlaňami soli, dajte na pekáč a nechajte cez noc odstáť. Pred pečením podlejte hus 300 ml vody, kožu potrite mliekom – dodá husi krásne zlatú farbu. Hus vložte do vyhriatej rúry (150 - 180 °C). Hus pečte odkrytú 2 hodiny a potom zlejte vypečený tuk. Hus otočte na druhú stranu – pozor, aby ste ju neprepichli. Pečte ďalších 45 minút dozlatista. Podávajte s domácimi lokšami a kapustou.

.

Suroviny na lokše: 270 g varených zemiakov, 100 g hladkej múky, 1 lyžička soli

.

Postup: Zemiaky nastrúhajte najemno. Pridajte múku, soľ a spracujte cesto. Z cesta vytvorte valček, ktorý rozdeľte na rovnaké dieliky, ktoré rozváľajte na tenké placky. Pečte z oboch strán na suchej panvici, jednu po druhej.

.


.

.


Suroviny: 300 g husí foie gras, 35 ml biele víno (sladké), 3 lyžice koňaku, čerstvo mleté korenie, muškátový oriešok, soľ

.

Postup: Vychladenú husaciu pečeň rozrežte a dôkladne očistite od blán a žiliek, ktoré by kazili výslednú chuť. Rúru rozohrejte na 100 °C. Pečeň okoreňte, osoľte a posypte nastrúhaným muškátovým orieškom. Silou ju natlačte do malého keramického pekáča a podlejte vínom a koňakom. Zakrytý pekáčik vložte do väčšieho pekáča naplneného vodou a pečte cca 40 minút. Po upečení odoberte tuk, ktorý vystúpil na povrch a dejte ho do misky. Povrch pekáčika prekryte papierom na pečenie, zaťažte a nechajte 30 minút. Potom závažie odstráňte a zakrytú pečeň dajte na 24 h do chladu. Druhý deň pečeň odkryte a vrch zalejte tukom, ktorý ste po upečení odobrali stranou – predom rozohrejte. Dajte na 48 h do chladničky. Podávajte na čerstvej bagete s marmeládou z červenej cibule alebo inou sladkou ingredienciou (slivky, figy).

Suroviny: 1 kg sliepka, 1,5 dl oleja, 3 cibule, 3 paradajky, 4 dl bieleho vína, 2 strúčiky cesnaku, vetvička petržlenovej vňate, pažítka, tymian, mleté čierne korenie, voda

.

Postup: Cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať a pažítku nakrájajte nadrobno. Sliepku nakrájajte na menšie kúsky a opečte na oleji dozlatista, potom pridajte cibuľu, premiešajte a poduste vo vlastnej šťave. Keď sa tekutina vyvarí, pridajte víno, osoľte, okoreňte, prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni. Keď cibuľa zosklovatie pridajte nakrájané paradajky, cesnak a premiešajte. Podľa potreby počas dusenia podlievajte striedavo vínom a vodou. Nakoniec pridajte petržlenovú vňať, pažítku a tymian a nechajte omáčku zhustnúť.

.

Suroviny na fuži: 500 g múky, 2 vajcia, 1 lyžička soli, 2 lyžice oleja, 1,5 dl vody

.

Postup: Múku preosejte, uprostred urobte jamku, pridajte vajce, olej, soľ, vodu a spracujte na hladké cesto. Rozdeľte na dva diely a vyváľajte na tenký plát. Cesto krájajte na menšie štvorčeky cca 4x4 cm. Jednotlivé štvorčeky preložte (dobre sa robí cez rukoväť varešky) tak, aby sa opačné konce spojili a vytvorili trúbkovité cestoviny – fuži. Hotové cestoviny nechajte chvíľu uschnúť a potom uvarte v slanej vode, kým nevyplávajú.

.


.

.


Suroviny na cesto: 1 hrnček teplého mlieka, 1 lyžica sušeného droždia, 1 vajce, 1 lyžička vanilkového extraktu, 3,5 hrnčeka hladkej múky, 3 lyžice cukru, štipka soli, 200 g mäkkého masla

.

Suroviny na náplň: 300 g bieleho maku, 100 g marcipánovej hmoty, 3 šálky múčkového cukru, 100 g vlašských orechov, 100 g blanšírovaných mandlí, 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry, 2 lyžice kyslej smotany, 3 dlhé piškóty

.

Suroviny na polevu: 1 hrnček múčkového cukru, 3 lyžice mlieka, sekané mandle

.

Ostatné suroviny: 1 vajce, 2 lyžice mlieka

.

Príprava náplne: Mak a orechy sparte vriacou vodou. Po 15 minútach preceďte a dajte stranou. Dvakrát umeľte spolčene s mandľami. Marcipánovú hmotu s cukrom vložte do mixéra, pridajte mletý mak s mandľami, nadrvené piškóty, pomarančovú kôru, smotanu a vytvorte kompaktnú hmotu.

.

Postup: Droždie zmiešajte s múkou, soľou a cukrom. Pridajte 2 lyžice zmäknutého masla, mlieko, vajce a vanilkový extrakt. Rýchlo spracujte hladké cesto, ktoré vložte na hodinu do chladničky. Vychladnuté cesto rozváľajte na obdĺžnik cca 30x15 cm. Na cesto rovnomerne rozotrite maslo (cca 0,5 cm od okraja). Z vrchu priklopte 1/3 cesta, spodnou časťou potom celé prekryte. Okraje dobre zlepte a vyváľajte na obdĺžnik 25x20 cm. Opäť zložte rovnakým spôsobom, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu do chladničky. Takto opakujte celkom 3x a medzi váľaním cesto 30 minút chlaďte. Nakoniec cesto zabaľte do fólie a dajte cez noc do chladničky. Pred prípravou nechajte cesto 20 minút vybrané z chladničky. Cesto rozváľajte na pomučenom vale na obdĺžnik cca 65x35 cm. Rozrežte na polovicu pozdĺž dlhej strany. Každý prúžok nakrájajte na 12 trojuholníkov. Náplň rozotrite na trojuholníky, od okrajov nechajte malý priestor. Trojuholníky začnite baliť od základne, uprostred urobte zárez, jemne ohnite a croissant zrolujte. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte, kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 1 h). Vykysnuté croissanty potrite vajíčkom rozšľahaným s mliekom. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút na 180 °C dozlatista. Teplé croissanty polejte polevou, ktorú pripravíte zmiešaním cukru a mlieka, a posypte nasekanými mandľami.

.


.

.


Suroviny na vývar: vnútornosti, krk, krídla z husy, 3 guličky celého bieleho korenia, 2 lyžičky soli, 4 guličky nového korenia, 2 klinčeky, 2 bobkové listy

.

Suroviny na polievku: 5 dcl husacej krvi, 1 lyžička soli, 1 dcl múky, 1 dcl múčkového cukru, 2 štipky čerstvo mletého bieleho korenia, 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička mletých klinčekov, 0,25 dcl bieleho balzamikového octu, 1 dcl vína madeira, 5 lyžíc brandy

.

Ostatné suroviny: 3 jablká, 3 lyžice masla, 200 g sušených sliviek, 10 g nasekanej pažítky, petržlenová vňať alebo feniklové klíčky

.

Príprava vývaru: Opláchnuté husacie vnútornosti vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a dajte variť. Pridajte soľ, biele korenie, nové korenie, klinčeky, bobkové listy a varte asi 1,5 h. Vývar sceďte do iného veľkého hrnca. Husacie vnútornosti dajte stranou. Jablká ošúpte, nakrájajte na malé kocky a smažte na masle cca 5 minút. Potom odstavte. Sušené slivky dajte do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu. Dajte stranou.

.

Príprava polievky: Krv preceďte a spolčene s múkou šľahajte, kým nebude bez hrudiek. Zoberte hrniec s vývarom a za stáleho miešania pridajte zmes krvi a múky. Polievku zahrejte a varte za stáleho miešania 5 minút. Stiahnite plameň a pridajte soľ, cukor, ocot, biele korenie, zázvor, mleté klinčeky, koňak a madeiru. Do teplých polievkových tanierov dajte smažené jabĺčka, sušenú slivku a prelejte teplou polievkou. Ozdobte nasekanou pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo výhonky feniklu.

Suroviny: 250 g hladkej pšeničnej múky, 40 g trstinového cukru, 1 balenie sušeného droždia, štipka soli, 1 šálka rastlinného mlieka (mandľové, sójové), 35 g masla, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry, vajce na potrenie, hrozienka na ozdobenie

.

Postup:V mise zmiešajte múku, cukor, droždie a soľ. Pridajte mlieko, maslo, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Všetky suroviny premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. K hneteniu môžete využiť kuchynský robot. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste 15 minút kysnúť. Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 diely a z každého vytvorte „Stutenkerle“ (postavu muža). K vytvoreniu tváre a gombíkov použite hrozienka. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte vlhkou handrou a nechajte ešte 40 minút kysnúť. Nakoniec potrite rozšľahaným vajcom, vložte do rúry predhriatej na 185 °C a pečte cca 25 minút.

.


.

.


.

České svätomartinské menu

.

Pokiaľ chcete byť aj tento rok verní našim tradičným pokrmom, môžete sa inspirovať v našom skoršom článku „Pripravte si svätomartinské menu v pohodlí domova“.

Svätomartinské víno

.

K oslavám sviatku sv. Martina patrí na veľa miestach, najmä vo vinárskych oblastiach, slávnosť svätomartinského vína. Ide o ochutnávku mladých vín, podľa ktorých sa väčšinou vie, ako kvalitný bude daný ročník. A podľa tradičného zvyku si so Svätomartinským vínom môžeme priťuknúť na sv. Martina, teda 11. 11. presne o 11 h.


.

.


.