Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Ako správne pripraviť sypaný čaj?

27.02.2024

Príprava sypaného čaju môže byť príjemným rituálom, ktorý ovplyvňuje chuť a arómu vášho nápoja. Pokiaľ si ho však nepripravíte správne, môžete namiesto lahodného pôžitku pocítiť horké sklamanie. Aký je teda správny postup?

Príprava sypaného čaju krok za krokom

.

Každý druh čaju si vyžaduje trochu odlišný prístup. V dnešnom článku vás zoznámime s podrobným postupom na prípravu niekoľkých obľúbených druhov. K príprave budete potrebovať čajovú kanvičku alebo hrnček s čajovým sitkom, čerstvú ideálne filtrovanú vodu a najlepšie rýchlovarnú kanvicu s reguláciou teploty.

.


.

.


.

Čierny čaj

.

Množstvo čaju: na každú šálku sa odporúča asi jedna čajová lyžička (2-3 gramy) čierneho čaju

.

Teplota vody: približne 95-100 °C

.

Čas lúhovania: 3-5 minút

.

Postup: Priveďte vodu do varu a nechajte ju trochu vychladnúť. Pridajte čaj do čajového sita alebo priamo do kanvičky. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať podľa odporúčaného času. Zlejte a podávajte s mliekom, citrónom alebo medom podľa vašej preferencie.

Zelený čaj

.

Množstvo čaju: približne jedna čajová lyžička (2-3 gramy) na šálku

.

Teplota vody: 75-85 °C

.

Čas lúhovania: 2-3 minúty

.

Postup: Pripravte si vodu na odporúčanú teplotu. Pridajte čaj do kanvičky alebo čajového sita. Zalejte a nechajte lúhovať 2-3 minúty. Zlejte a podávajte.

.


.

.


.

Oolong čaj

.

Množstvo čaju: približne jedna až dve čajové lyžičky (3-5 gramov) na šálku

.

Teplota vody: 90-95 °C

.

Čas lúhovania: 3-7 minút

.

Postup: Používajte vodu krátko po varení, nie vriacu. Vložte čaj oolong do čajového sita alebo kanvičky.>Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať podľa odporúčaného času. Zlejte a podávajte. Oolong čaj je niekedy skvelý aj na opakované lúhovanie.

Biely čaj

.

Množstvo čaju: približne jedna až dve čajové lyžičky (2-5 gramov) na šálku

.

Teplota vody: 70-80 °C

.

Čas lúhovania: 2-3 minúty

.

Postup: Používajte mierne horúcu vodu. Pridajte biely čaj do čajového sita alebo kanvičky. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať podľa odporúčaného času. Zlejte a podávajte.

Bylinné čaje

.

Množstvo bylín: závisí na druhu, ale obvykle 1-2 čajové lyžičky na šálku

.

Teplota vody: závisí na bylinách, ale obvykle 90-100 °C

.

Čas lúhovania: 5-7 minút

.

Postup: Voda by mala byť takmer vriaca. Pridajte byliny do čajového sita alebo kanvičky. Zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať podľa odporúčaného času. Zlejte a podávajte. Bylinné čaje sú často skvelé s medom alebo citrónom.

Rooibos čaj

.

Množstvo čaju: 3 čajové lyžičky na jednu šálku

.

Teplota vody: 100 °C

.

Čas lúhovania: 5-7 minút

.

Postup: Čaj Rooibos môžete zalievať vriacou vodou. Neobsahuje totiž kofeín, ktorý by mohol spôsobiť horkosť. Z jednej dávky pripravujte vždy iba jeden nápoj, pri opakovanom lúhovaní by ste prišli o jeho charakteristickú chuť i vôňu.

Pamätajte, že časy lúhovania a teploty môžu byť upravované podľa vašich osobných preferencií. Tak sa nebojte trochu experimentovať a nájdite ten svoj správny spôsob prípravy, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

.


.

.