Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Ako spracovať úrodu zo záhradky, aby nám čo najdlhšie vydržala?

06.09.2023

August je pre každého záhradkára v znamení zberu. Dozrieva plno druhov ovocia i zeleniny, takže je na čase vymyslieť, ako s úrodou naložiť, aby sme z nich mohli čerpať najlepšie po celý rok.

Dajte úrodu do sušičky – zachová si vitamíny a vydrží vám po celý rok

.

Usušiť môžete takmer akékoľvek ovocie i zeleninu zo záhradky, dokonca i bylinky. Ide o najzdravšiu metódu pre dlhodobé skladovanie. Sušené ovocie i zelenina si totiž v sebe uchovávajú veľké množstvo vitamínov, vlákniny a antioxidantov. Sušeným ovocím môžete zaháňať chuť na sladké po celý rok alebo s ním dochutiť najrôznejšie kaše, jogurty či domáce müsli. Zelenina si sušením zachová svoju výraznú chuť, takže je skvelá do polievok.

.

Aké plody používať na sušenie?

.

Na sušenie voľte vždy len zrelé plody ovocia i zeleniny, nie prezreté alebo nahnilé. Pred sušením ho dôkladne umyte a nechajte uschnúť. Ovocie vykôstkujte a zbavte jadierok. Krájajte na rovnako veľké kúsky, aby sušenie prebiehalo rovnomerne. Jednotlivé kúsky vyskladajte na pláta sušičky tak, aby sa neprekrývali. Čas a teplotu sušenia prispôsobte jednotlivým druhom.

Ako poznám správne usušené ovocie?

.

Dobre usušené ovocie má byť kožnaté a ohybné.

.

Ako poznať správne usušenú zeleninu?

.

Dobre usušená zelenina má byť suchá a lámavá.

.

Ako poznám správne usušené bylinky?

.

Dobre usušené bylinky majú byť drobivé.

Ako sušené plody skladovať?

.

Usušené ovocie i zeleninu nechajte vychladnúť a uzatvorte v zaváracom pohári alebo v inej nádobe s kvalitným tesnením, aby sa k nim nedostala vlhkosť. Skladujte na suchom a tmavom mieste s teplotou ideálne okolo 10 °C.

.

.

.

.


.

Zavarená úroda vydrží aj niekoľko rokov

.

Zaváranie alebo sterilizácia je ďalší spôsob, ako si svoje pestovateľské úspechy uchovať čo najdlhšie. Zavariť je možné opäť takmer čokoľvek a na rôzne spôsoby. Z ovocia napr. kompóty, marmelády, džemy alebo lekvár. Zeleninu môžete naložiť do sladkokyslých nálevov, do oleja, pripraviť domácu čalamádu, kečup, pretlak, lečo a plno ďalších pochúťok. Možností je nespočetne. Počas zavárania zlikvidujete všetky baktérie, ktoré by sa mohli v pohári vyskytovať a pôsobiť neplechu. Vďaka tomu vám zaváraniny vydržia správne skladované i niekoľko rokov.

V čom môžete zavárať?

.

Pokiaľ nemáte doma zavárací hrniec, ktorý vám zaváranie maximálne uľahčí, môžete k zaváraniu využiť tiež bežnú či mikrovlnnú rúru, umývačku riadu alebo len veľký hrniec.

.

Aké plody sa hodia k zaváraniu?

.

Pokiaľ nechcete, aby sa vám zaváranina skoro skazila, voľte aj tu len zrelé a zdravé plody. 

.

Ako skladovať zatvorené ovocie a zeleninu?

.

Poháre nechajte po zaváraní v izbovej teplote pomaly vychladnúť. Potom skontrolujte viečka, či dobre tesnia. Každý pohár odporúčame označiť štítkom, aby ste mali prehľad o obsahu a dátume zavárania. Dobre tesniace a vychladnuté poháre uschovajte v chladnom a temnom mieste – ideálne v pivnici.

.

.

.

.


.

Naplňte mrazničky

.

Tiež počas mrazenia si ovocie i zelenina uchovajú väčšinu svojich vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. K uskladneniu používajte špeciálne vrecká do mrazničky, ktoré sú pevnejšie a majú popisovacie pole, na ktoré si poznamenajte, čo do mrazničky vkladáte.

.

Ako správne zamraziť ovocie?

.

Ovocie umyte, usušte, rozložte na tácku vyloženú papierom na pečenie a dajte zamraziť. Až potom dejte do igelitového vrecka, vytlačte čo najviac vzduchu a uložte späť do mrazničky. Jednotlivé kúsky sa tak nebudú k sebe vzájomne lepiť a môžete si postupne odoberať množstvo podľa potreby, bez toho aby ste museli rozmrazovať celé vrecko.

.

Ako správne zamraziť zeleninu?

.

Pokiaľ chcete predlžiť trvanlivosť skladovania v mrazničke, odporúčame zeleninu pred zmrazením blanšírovat. Zeleninu nakrájajte na kúsky, vložte do horúcej vody a potom rýchlo schlaďte. Zničíte tak väčšinu baktérií a predĺžite skladovaciu dobu až na 12 mesiacov.

Ako dlho mi ovocie a zelenina v mrazničke vydrží?

.

Skladovanie ovocia a zeleniny v mrazničke nie je večné. Odporúčame uložiť zásoby, ktoré dokážete najdlhšie do roka spotrebovať. U zeleniny, ktorá neprešla pred zmrazením blanšírováním, je skladovacia doba kratšia, max. 5 mesiacov.

.

Aké plody nie sú k mrazeniu vhodné?

.

Do mrazničky sa nehodia plody, ktoré majú vysoký obsah vody. Mrazením totiž stráca na svojej kvalite. Ide napr. o zemiaky, listové šaláty, paradajky, uhorky, papriky, cukety alebo melón.

.

.