Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Vianoce pre deti alebo tradičné nápoje bez kvapky alkoholu, list Ježiškovi a tipy na darček pre učiteľku

07.12.2023

V dnešnom článku sa zameriame na deti, pretože Vianoce sú sviatky, ktoré zaiste milujú najviac. Spoločne si pre nich pripravíme detský vaječný likér, vianočný punč a dáme vám pár tipov na chutné darčeky pre ich pani učiteľky. A zatiaľ čo budete kuchtiť, deti si môžu napísať list Ježiškovi, ktorý sme pre nich nachystali.

List Ježiškovi

.

Či už malí alebo veľkí, každý má svoje prianie, ktoré dúfa, že sa mu na Vianoce splní. Pre tých najmenších sme pripravili list pre Ježiška, kam môžu svoje túžby napísať, namaľovať alebo si vybrané darčeky treba vystrihnúť a nalepiť. A zatiaľ čo budú vaše detičky tvoriť, môžete im v kľude pripraviť tradičné vianočné nápoje.

.

List Ježiškovi k vytlačeniu

Suroviny: 200 ml ovocného čaju, 200 ml obľúbeného džúsu, šťava a kôra z 1 citrónu a z 1 pomaranča, škorice, klinček, obľúbené nadrobno nakrájané ovocie (jablko, mandarínka, pomaranč, kivi, maliny, ...), med

.

Postup: V hrnci uvarte vodu a pripravte čaj, pridajte džús, korenie a povarte približne 10 minút. Hotový punč sceďte, nechajte ľahko vychladnúť a pridajte šťavu z pomaranča a citróna. Zamiešajte a podľa chuti oslaďte medom. Podávajte v hrnčeku naplnenom nadrobno nakrájaným ovocím.

Suroviny: 1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka, 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka, 1 vanilkový cukor, 125 ml 33% smotany na šľahanie, 8 vaječných žĺtkov, muškátový oriešok

Postup: V hrnci alebo vhodnej miske zmiešajte obe mlieka, cukor, smotanu a najemno nastrúhaný muškátový oriešok. Dajte do vodného kúpeľa a šľahajte. V okamihu, kedy sa zmes začne variť, pridajte postupne žĺtky a šľahajte, kým zmes nezačne hustnúť a peniť. Ľahko vychladnuté nalejte do fliaš a dajte do chladničky.

.


.

.


.

5 tipov na originálny darček pre pani učiteľku

.

Tiež už premýšľate, akým drobným darčekom by vaše dieťa tohtoročné Vianoce potešilo pani učiteľku? A čo napríklad darček doma vyrobený, na ktorého príprave sa môže vaša ratolesť podieľať? Máme pre vás 5 tipov, ktoré zaručene potešia.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 150 g zmäknutého masla alebo Hery, 1 vajce, 75 g cukru, 1 vanilkový cukor, 100 g kandizované citrónovej kôry, 50 g hrozienok, 50 g mletých mandlí, 1 lyžica rumu, štipka soli, 175 g marcipánu, na dokončenie – lyžička rumu, cukor na obalenie, rozpustené maslo

.

Postup: V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, cukry, citrónovú kôru, hrozienka a mandle. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia, rum a spracujte hladké cesto. Z cesta odoberajte malé kúsky, do ktorých zabaľte kus marcipánu a tvorte malé valčeky. Mini štóly dajte na plech vyložený papierom na pečenie, tupou stranou noža do nich môžete urobiť ľahký zárez a pečte v predhriatej rúre na 160 °C približne 12 minút. Horúce mini štóly potrite rozpusteným maslom s rumom, nechajte ľahko vychladnúť a pocukrujte. Darčekovo zabaľte do priehľadných celofánových sáčkov.

Suroviny: 250 g kakaového masla, 170 g kakaového prášku, 6 lyžíc sladidla (med, agáve, javorový sirup, datľový sirup, trstinový nebo kokosový cukor), štipka himalájskej soli, ďalšie ingrediencie na ozdobenie (oriešky, kokos, sušené ovocie, jedlé kvety ...)

.

Postup: Kakaové maslo ľahko rozohrejte pomocou vodného kúpeľa do rozpustenia. Odstavte, primiešajte kakaový prášok, soľ, sladidlo a miešajte, kým nevznikne tekutá hmota. Plech vyložte papierom na pečenie, nalejte čokoládu a vytvorte rovnomernú placku. Čokoládu ozdobte podľa svojej fantázie a chute. Hotovú čokoládu dajte do chladu stuhnúť, potom ju nalámte na menšie kúsky a pekne zabaľte. Toto množstvo je približne na čokoládu o veľkosti dvoch bežných tabuliek.

Suroviny: 120 g krupicového cukru, 1 lyžica vody, 120 ml 33% smotany na šľahanie, 30 g masla, 1 lyžičky vločkovej alebo morskej soli

.

Postup: Cukor dajte do menšieho, ale vyššieho hrnca a pridajte vodu. Zahrejte na stredný plameň a nechajte cukor pomaly rozpustiť, kým nevznikne karamel zlatisto hnedej farby. Stiahnite z ohňa a postupne vmiešajte maslo o izbovej teplote nakrájanej na kocky, nakoniec pridajte ohriatu smotanu. Pozor bude to syčať a bublať. Nakoniec pridajte soľ a miešajte do rozpustenia. Hotový slaný karamel nalejte do pohára a uzavrite. Po vychladnutí skladujte v chladničke.

Suroviny: Zrelé aj prezreté ovocie (jablká, slivky, hrušky, jahody, maliny, broskyne, marhule, čučoriedky, černice...), mletá škorica, obľúbené korenie

.

Postup: Ovocie očistite, zbavte jadrovníkov a kôstok a nakrájajte na malé kúsky. Spoločne so škoricou alebo iným obľúbeným korením vložte do mixéra a rozmixujte na kašu. Na sušenie môžete využiť sušičku na ovocie alebo bežnú rúru. Ideálnou voľbou je sušička so špeciálnymi platmi na tekuté suroviny, dobre však poslúži aj papier na pečenie. Ovocnú zmes rozotrite do rovnomernej asi 4 mm hrubej vrstvy a usušte. Sušte pri nízkej teplote (40-60 °C), kým sa placka nelepí na dotyk. Ak budete sušiť v rúre, zmes nalejte na plech vyložený papierom na pečenie, rúru vyhrejte na 45 °C a sušte s pootvorenými dvierkami približne 4-5 h. Hotové stočte do rolky a previažte povrázkom alebo stuhou.

Suroviny: 200 g jedlej sódy, 100 g kyseliny citrónovej, 100 g kukuričného škrobu, 100 g morskej soli, 3 lyžice rastlinného oleja (olivový, kokosový...), potravinárske farbivo, vonné esenciálne oleje, voda

.

Postup: Jedlú sódu, kyselinu citrónovú, škrob a soľ zmiešajte v miske. Všetky suroviny by mali mať rovnakú štruktúru, pokiaľ máte hrubú soľ, najskôr ju rozdrvte. Pridajte olej a približne 10 kvapiek vonného oleja. Ak chcete mať guličky farebné, pridajte potravinárske farbivo. Podľa potreby pridávajte vody cez rozprašovač, kým nevznikne hmota, ktorá bude v ruke držať tvar. Počas práce používajte ochranné latexové rukavice a buďte opatrní, nech zmes nevdýchnete alebo si nesiahnete do očí. Zo vzniknutej formy tvarujte guličky alebo iné tvary pomocou formičiek, do ktorých hmotu dôkladne natlačte. Nechajte približne 10 minút a potom opatrne vyklepnite a nechajte na suchom mieste ešte dva dni vyschnúť. Potom opatrne zabaľte do priehľadného celofánu.