Doprava ZDARMA na objednávky nad 50€

Prípravy na vianočné pečenie

28.11.2023

S príchodom adventu je spojených množstvo udalostí, na ktoré sa tešíme po celý rok. V mestách sa objavujú vianočné trhy, rozsvietia sa vianočné stromčeky a všade nás obklopuje neodolateľná vôňa vianočných punčov a varených vín. A je to tiež najlepší čas, kedy začať prípravy na vianočné pečenie.

Chcete si pečenie vianočných cukroviniek naozaj vychutnať? Naplánujte si jednotlivé kroky, aby ste na nič nezabudli a všetko stihli v kľude a včas pripraviť. Niektoré pečivo je totiž dobré pripraviť s predstihom, iné zase až na poslednú chvíľu. V dnešnom článku sa zameriame na tradičné druhy a poradíme vám, kedy je najlepší čas na ich prípravu.

.

4 týždne do Vianoc

.

Prvý adventný týždeň využite na prípravu suchých druhov cukroviniek. Medzi také patria perníčky, zázvorky, vanilkové rožky, linecké... Upečené pečivo uchovávajte v krabici na suchom a chladnom mieste.

.

3 týždne do Vianoc

.

Druhý adventný týždeň využite na dopečenie zvyšného vianočného pečiva, ktoré máte na svojom zozname. Z tých tradičných druhov to môžu byť napr. orechy, išelské tortičky, parížske rožky, strojčekové pečivo alebo napríklad sadlovky, ktoré môžete rovno naplniť džemom, aby ho vsiakli a do Vianoc krásne zmäkli.

2 týždne do Vianoc

.

Pokiaľ ešte nemáte dopečené, je najvyšší čas finišovať. Ak máte na zozname marokánky, orechové sucháre či kokosky, vrhnite sa na ne. V tomto období začnite tiež s plnením a zdobením skôr upečených druhov – išelské tortičky, linecké pečivo, perníčky, orechy, strojčekové pečivo, parížske rožky.

.

1 týždeň do Vianoc

.

Posledný týždeň pred Štedrým dňom upečte snehové pusinky a pripravte nepečené pečivo – rafaelo, rumové guličky, čokoládové hľuzovky, plnené slivky, pralinky, osie hniezda, ...

.


.

.


.

Medové perníčky

.

Suroviny: 500 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 125 g Hery, 2 vajcia, 120 g medu, 1 lyžička jedlej sódy, 2 lyžičky škorice, 3 lyžičky perníkového korenia, trochu rumu

.

Postup: Heru rozohrejte v hrnci a zmiešajte s medom. Suché suroviny vložte do misy, pridajte rozohriaty tuk s medom a rum. Spracujte hladké cesto a dajte minimálne na 30 min. do chladničky. Cesto vyvaľkajte na 3 mm plata a vykrajujte vianočné tvary. Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C do zlatista cca 10 minút. Horúce perníky potrite rozšľahaným vajcom - budú sa krásne lesknúť. Na zdobenie použite bielkovú polevu. Tieto perníčky môžete upiecť s predstihom, ale pozor, dajú sa jesť hneď na druhý deň, tak nech vám do Vianoc vydržia.

Zázvorky

.

Suroviny: 150 g hladkej múky, 150 g cukru, 1 vajce, 1 žĺtko, 5 g zázvoru, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 lyžička citrónovej kôry

.

Postup: Cukor, vajcia so žĺtkom, citrónovú kôru a zázvor vyšlahajte dohladka. Pridajte múku s práškom do pečiva a spracujte cesto. Vyvaľkajte 3 mm plata, z ktorých vykrajujte ľubovoľné tvary. Dajte na pech vyložený papierom na pečenie a dajte cez noc do chladu. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C dozlatista zhruba 10 minút.

.

Vanilkové rožteky

.

Suroviny: 420 g hladkej múky, 340 g masla, 100 g práškového cukru, 160 g mletých vlašských orechov, štipka soli, práškový a vanilkový cukor na obalenie

.

Postup: Všetky suroviny spracujte na cesto a nechajte cez noc odležať v chladničke. Z cesta tvarujte malé rožky, ktoré dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C do ružova, približne 10 minút. Teplé obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Išelské tortičky

.

Suroviny na cesto: 210 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 20 g holandského kakaa, 40 g mandlí, 140 g masla, 1 lyžička citrónovej kôry, 1 lyžička škorice

.

Suroviny na náplň: 100 g cukr. krupice, 3 žĺtky, štipka mletej vanilky, 1 lyžica rumu, 20 g ríbezľového džemu, 50 g pražených lieskových orieškov

.

Suroviny na ozdobenie: čokoládová poleva, vlašské orechy

.

Postup: Všetky suroviny na cesto vložte do misy a vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte do druhého dňa v chladničke. Z cesta vyvaľkajte približne 3 mm plata, vykrajujte kolieska, ktoré preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte približne 8 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť. Tretinu upečených koliesok potrite džemom, druhú tretinu orechovou náplňou a spojte. Zlepené kolieska potrite džemom, poslednú tretinu orieškovou náplňou a zlepte dohromady. Nechajte stuhnúť. Vrchnú časť namočte do rozohriatej čokoládovej polevy, ozdobte polovičkami orechov a nechajte zaschnúť.

.

Príprava náplne: Žĺtky, cukor a vanilku dajte do misy a rozotrite. Pridajte rum, džem a oriešky.

.

Príprava čokoládovej polevy: Vo vodnom kúpeli rozohrejte 100 g masla, pridajte 100 g nasekanej tmavej čokolády a pomaly zohrievajte dohladka.

.

Strojčekové pečivo

.

Suroviny: 380 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 Hera, džem, čokoládová poleva

.

Postup: Z hladkej múky, cukru a Hery vypracujte cesto. Vložte do strojčeka a tvorte tyčinky s dĺžkou cca 5 cm, ktoré skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C zhruba 12 minút. Upečené pečivo zlepujte džemom a konce namočte do čokolády.

.

Tip: K príprave môžete využiť kuchynské roboty Concept Element vybavené tvorítkom na výrobu cukroviniek.